HAVANA CLUB COCKTAIL GRAND PRIX 2018 - ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισαγωγή
Ο διαγωνισμός Havana Club Cocktail Grand Prix 2018 είναι σχεδιασμένος με
τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τον Διαγωνιζόμενο πρωταγωνιστή της ιστορίας του και
να ακολουθήσει τον τελικό νικητή του HCCGP18 από την αγορά στην οποία
δραστηριοποιείται μέχρι να σηκώσει το τρόπαιο Giraldilla στην Αβάνα την 1η
Ιουνίου 2018!
Cocktail Brief
Δημιούργησε ένα μοντέρνο και πρωτοποριακό cocktail το οποίο είναι
Πρωτότυπο, Εύκολο στην Παρασκευή και την Αναπαραγωγή του και είναι εμπνευσμένο
από τις Κουβανέζικες τεχνικές bartending, τις πρώτες ύλες, τη δομή των ποτών
και την πολιτισμική υπερηφάνεια!
Οι νέες δημιουργίες πρέπει να επιδεικνύουν τη βαθιά κατανόηση της
κουβανέζικης κουλτούρας στα cocktails, την απλοϊκότητα των συστατικών της, τη
δομή των cocktails, τις καινοτόμες τεχνικές bartending και τις διαχρονικές
συνταγές της. Στα cocktails πρέπει να είναι εμφανής η επιρροή της κουλτούρας
του διαγωνιζόμενου καθώς και οι προσωπικές του εμπειρίες, χρησιμοποιώντας
μερικές, ή όλες από τις πέντε αισθήσεις (γεύση, όραση, ακοή, όσφρηση και αφή
ώστε να εμπλουτίσει το cocktail του. Η τοπική επιρροή, μπορεί να εμφανιστεί σε
διάφορες μορφές: συστατικά, τεχνική, ιεροτελεστία, δοχεία σερβιρίσματος ή
έμπνευση.
Τρανό παράδειγμα της τοπικής επιρροής ήταν ο νικητής του HCCGP16, ο Amaury
Cepeda, ο οποίος δημιούργησε ένα υπέροχο cocktail βασισμένο στα εγχώρια
υλικά. Ο Amaury εισήγαγε τη δική που προσωπική εμπειρία της κουλτούρας του
σερβίροντας το cocktail του σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία ενώ παράλληλα
εμπλούτιζε την αισθητική ατμόσφαιρα με αρώματα κουβανέζικων πούρων και
παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική.
Competition Format
Οι Bartenders καλούνται να έχουν αποστείλει τη συνταγή τους μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και τοπική ώρα 23:59:59, στην αποκλειστική ιστοσελίδα του Havana Club Cocktail Grand Prix: https://grandprix.havana-club.gr/
Οι έγκυρες συμμετοχές θα περάσουν στο στάδιο των ημιτελικών (22-25
Ιανουαρίου) όπου ο Havana Club Global Brand Ambassador κα Meimi Sanchez θα τις
αξιολογήσει με τη φυσική του παρουσία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη καθώς και
άλλες πόλεις της Ελληνικής επαρχίας.
Οι πρώτες 10 συνταγές των ημιτελικών θα περάσουν στη φάση του Ελληνικού
Τελικού, ο οποίος θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου. Οι 10 διαγωνιζόμενοι
του HCCGP18 θα κριθούν από κορυφαία διεθνή κριτική επιτροπή.
Συμμετοχές μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
Ελληνικοί Ημιτελικοί από τις 22 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2018
Ελληνικός Τελικός στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου 2018
Παγκόσμιος Τελικός στην Αβάνα, Κούβα από τις 28 Μαΐου έως και τις 2
Ιουνίου 2018
Κανονισμοί του Διαγωνισμού
- Η αλκοολούχα βάση του κάθε cocktail πρέπει να είναι Havana Club Añejo 3 Años, Havana Club Añejo 7 Años ή Havana Club Selección de Maestros.
- Ο ελάχιστος όγκος της αλκοολούχας βάσης πρέπει να είναι τα 35ml.
- Η χρήση προϊόντων της Pernod Ricard ενθαρρύνεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.
- Η χρήση άλλων εταιριών ρουμιών ΔΕΝ επιτρέπεται.
- Δεν υπάρχει μέγιστο όριο στην ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε κάθε cocktail.
- Ο μέγιστος αριθμός συστατικών για κάθε cocktail είναι τα πέντε (5).
- Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα (1) συστατικό με δύο διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα - Πορτοκάλι: μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χυμός του αλλά και σπιτικά bitters που παρασκευάστηκαν από τις φλούδες. Grapefruit: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σιρόπι ή ακόμη και σαν αρωματισμένη σόδα.
- Σπιτικά προϊόντα όπως σιρόπια, πολτοί ή πάστες κλπ που παρασκευάζονται πριν τον διαγωνισμό μπορούν να περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό συστατικών. Το τελικό προϊόν μετριέται ως ένα συστατικό.
- Επιτρέπεται η χρήση οποιασδήποτε τεχνικής παραγωγής cocktail, εξαιρουμένων αυτών που χρησιμοποιούνται σε exhibition flair tending.
- Επιτρέπεται η χρήση μη-λογοτυπημένων ογκομετρικών μεζουρών αλλά και το free-pour.
- To μετρικό σύστημα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των υγρών συστατικών σε μιλιλίτρα (ml), σταγόνες (drops) και dashes. Τα στερεά συστατικά μετρώνται σε μονάδες, barspoons ή γραμμάρια (gr).
- Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να φέρουν τα δικά τους εργαλεία αρκεί να μην είναι λογοτυπημένα.
- Οι γαρνιτούρες μπορεί να είναι βρώσιμες ή μη-βρώσιμες.
- Κανένα cocktail δεν μπορεί να εμπνευστεί το όνομά του από ένα δημόσιο πρόσωπο, είτε είναι από την Κούβα είτε από άλλη χώρα (π.χ. “Fidel Castro Daiquiri”, “El Trump Presidente” ή "Hemingway Mojito” κλπ).
Contact Us
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το διαγωνισμό μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Natalia.Livitsanou@pernod-ricard.com
Κριτική Επιτροπή
Carina Soto Velásquez
Η Carina Soto Velásquez έχει υπάρξει bartender και είναι συν-ιδρυτής του
Quixotic Projects. Έχοντας διαχειριστεί μερικά από τα πιο πετυχημένα bar του
Παρισιού καθώς και τα βραβευμένα Mary Celeste, Candelaria, Glass και Hero,
παραμένει ηγέτης στον κλάδο της φιλοξενίας.
Tony Conigliaro
Ο Tony Conigliaro πειραματίζεται με την επιστήμη της γεύσης περισσότερα από
15 χρόνια και είναι μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στη βιομηχανία των
ποτών. Μεταξύ άλλων, είναι ιδιοκτήτης των βραβευμένων bar στο Λονδίνο 69
Colebrooke Row, Bar Termini και Untitled και ιδρυτής του Drinks Factory.
Meimi Sanchez
Η Meimi Sanchez εργάζεται με την Havana Club εδώ και εννέα χρόνια,
προωθώντας τη μοναδική της κληρονομιά και ταυτότητα της εταιρίας. Παλαιότερα
ήταν bartender για οχτώ χρόνια κυρίως στο Εδιμβούργο ως bar manager του
βραβευμένου Bramble Bar.