Η Florence Cocktail Week 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία
Η Florence Cocktail Week 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις 7 έως τις 13 Απριλίου, αναδεικνύοντας τη Φλωρεντία ως κορυφαίο προορισμό για την ιταλική μιξολογία και την κουλτούρα της υπεύθυνης κατανάλωσης.
Η επταήμερη διοργάνωση, σε επιμέλεια της Paola Mencarelli και με την υποστήριξη του Δήμου Φλωρεντίας και του Ιδρύματος Destination Florence, φιλοξενήθηκε σε 60 από τα κορυφαία cocktail bars και bars ξενοδοχείων της πόλης. Στόχος της ήταν η ανάδειξη της ποιοτικής μιξολογίας και η προώθηση μιας κουλτούρας υπεύθυνης και συνειδητοποιημένης κατανάλωσης, με έμφαση στην τοπική και εθνική δημιουργικότητα των bartenders, αλλά και στην προβολή νέων ταλέντων.«Η Florence Cocktail Week ήταν η πρώτη cocktail week που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Ξεκινώντας το 2016 με 13 bars, 8 εκδηλώσεις και 1 guest bartender, το 2025 έφτασε τα 60 bars, 194 εκδηλώσεις και 154 καλεσμένους από τον χώρο της μιξολογίας», αναφέρει η Paola Mencarelli. «Από την πρώτη χρονιά, η Φλωρεντία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη bar σκηνή, με νέα openings και μια δυναμική κοινότητα επαγγελματιών που οδηγεί τον κλάδο. Περισσότερο όμως από τους αριθμούς, αυτό που μετρά είναι οι νέες θεματικές που αναδείχθηκαν: από το wellness και τη συνειδητή κατανάλωση μέχρι τη χρήση ασυνήθιστων υλικών, μέσα από εμπνευσμένες εκδηλώσεις που έδωσαν νέα πνοή σε επαγγελματίες και κοινό».
Το event, σημείωσε τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας λάτρεις των cocktails και επισκέπτες της τοσκανικής πρωτεύουσας που έσπευσαν να δοκιμάσουν τα ειδικά φτιαγμένα ποτά για την περίσταση και να συμμετάσχουν στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώθηκαν σε Cocktail Bars, Hotel Bars και συνεργαζόμενους φορείς του FCW25.
Οι εκδηλώσεις της Florence Cocktail Week ανέδειξαν νέες τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη bar σκηνή, με την Φλωρεντία να καταξιώνεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο της ιταλικής μιξολογίας.
Η αύξηση των συμμετεχόντων cocktail bars από 13 σε 60 είναι μια σημαντική ένδειξη της εξέλιξης που έχει σημειώσει η πόλη στον τομέα αυτό, και αποτελεί ορόσημο για όλους τους λάτρεις του ποιοτικού ποτού. Η δυναμική κοινότητα των bartender της πόλης, το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων με έμφαση στο bar, αλλά και η άνοδος ποιοτικών χώρων και εστιατορίων με μπαρ, επιβεβαιώνουν ότι η Φλωρεντία έχει αναμορφώσει πλήρως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα bar και το bartending!
Όπως πάντα, η προσθήκη νέων χώρων στην FCW25 τονίστηκε μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας. Ωστόσο, το 2025 εισήχθη ένα νέο χαρακτηριστικό: αναδείχθηκε η χρονιά συμμετοχής κάθε μπαρ, ως φόρος τιμής στους συμμετέχοντες και για να καταγραφεί η εξέλιξη της διοργάνωσης μέσα από τους βασικούς συντελεστές της.
Φέτος δώθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ευεξία. Για πρώτη φορά, οι λίστες cocktails της FCW25 περιορίστηκαν σε δύο signature cocktails ανά χώρο—με το ένα να είναι εμπνευσμένο από το wellness. Κάθε cocktail συνοδευόταν από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα πολύτιμο εργαλείο για πιο ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές.
Μία από τις βασικές νέες προσθήκες ήταν η δημιουργία της πρωτοβουλίας "BARKEEPER FCW", η οποία είχε στόχο να αναδείξει τους μόνιμους bartenders των συμμετεχόντων χώρων. Σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τα μυαλά πίσω από τα cocktails, ανακαλύπτοντας τα μυστικά των δημιουργιών της FCW25 και απολαμβάνοντας μια πιο προσωπική και οικεία εμπειρία με την "ψυχή" του κάθε χώρου.
Οι guest shifts αποτέλεσαν ένα ακόμα σημαντικό σημείο της εβδομάδας, φωτίζοντας τις μέρες και τις νύχτες της Φλωρεντίας. Συνολικά, 67 καλεσμένοι από όλη την Ιταλία και 36 από όλο τον κόσμο—συμπεριλαμβανομένων bartenders και άλλων επαγγελματιών του κλάδου—τονίζουν τον πραγματικά εθνικό και διεθνή χαρακτήρα της εκδήλωσης.
Η Florence Cocktail Week δίνει πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, προωθώντας τις αξίες της ποιότητας στο bartending. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η Υποτροφία SHIFT από το Καζακστάν, που διοργανώθηκε από την Paola Mencarelli και την Arina Nikolskaya (ιδρύτρια του SHIFT.project και Academy Chair των 50 Best Bars) έφερε δύο επαγγελματίες του τομέα τροφίμων και ποτών στην Τοσκάνη. Ο bartender Abay Mukambayev και η σεφ Svetlana Khaninaeva έφτασαν στην Ιταλία στα τέλη Μαρτίου για μια πρακτική άσκηση, ξεκινώντας από το Sal'8 Bar Agricolo, Relais Poggio ai Santi στο Σαν Βιντσέντζο (Λιβόρνο), και συνεχίζοντας στη Φλωρεντία στο Santa Cocktail Club, φιλοξενούμενοι από την ομάδα WTB Hotels με την υποστήριξη του Hotel Number Nine. Το ταξίδι τους κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της FCW25, με τρεις guest shifts.
Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία περιλάμβανε 50 τοπικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός concept που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του κόσμου των ποτών και της γαστρονομικής σκηνής, ενώ παράλληλα αναδείκνυε τους τοπικούς επαγγελματίες της κουζίνας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 21 εκδηλώσεις με αυτό το θέμα. Οι εκδηλώσεις "Dining with the Spirits" και "Pizza with the Spirits" γεννήθηκαν στη Florence Cocktail Week 2020. Το 2024, η Amalfi Coast Cocktail Week εισήγαγε ένα νέο format: το "Pastry with the Spirits". Και για πρώτη φορά το 2025, η Φλωρεντία παρουσίασε το ολοκαίνουριο "Gelato with the Spirits".
Η λίστα των συμμετεχόντων χώρων δημοσιεύθηκε στις ειδικές ενότητες — "Dining with the Spirits", "Pizza with the Spirits", "Pastry with the Spirits" και "Gelato with the Spirits" — στην επίσημη ιστοσελίδα: www.florencecocktailweek.it.
Επόμενοι σταθμοί και νέες ιδέες
Η Florence Cocktail Week άνοιξε το ημερολόγιο των Italian Cocktail Weeks by Paola Mencarelli για το 2025. Επόμενη στάση η Venice Cocktail Week, από τις 22 έως τις 26 Οκτωβρίου, με επίλεκτους συμμετέχοντες και δράσεις που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της βενετσιάνικης bar σκηνής. Το 2025 φέρνει επίσης την ICW Reunion, στις Δολομίτες (Corvara, Val Badia, 10–12 Ιουνίου), με οικοδεσπότη το ξενοδοχείο La Perla στην Corvara (Val Badia).
Τέλος, μέσα στον Μάιο, έρχεται το απόλυτα fun & community-driven event: το Negroni’s Cup, ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με bartenders από όλη την Ιταλία — και τρίτο ημίχρονο με... Negroni powered by Fermenthinks.
PAOLA MENCARELLI
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Τοσκάνη, στην περιοχή Crete Senesi, η Paola μεγάλωσε με την πλούσια κουλτούρα φαγητού και κρασιού της περιοχής της. Με πτυχίο στη Γαλλική Λογοτεχνία και μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Κριτική Γαστρονομίας, κατάφερε να συνδυάσει το πάθος της με το επαγγελματικό γράψιμο, αποκτώντας την εγγραφή της ως δημοσιογράφος και συμβάλλοντας στους γαστρονομικούς οδηγούς του Gambero Rosso. Η εμπειρία της στη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με το φαγητό, μαζί με την αυξανόμενη αγάπη της για τον κόσμο της μιξολογίας, την οδήγησαν να ιδρύσει την πρώτη Cocktail Week στην Ιταλία: Από το 2016 είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Florence Cocktail Week, ενώ το 2019 δημιούργησε και την Tuscany Cocktail Week. Το 2021 με τη δημιούργησε της Venice Cocktail Week, ακολουθούμενη από την Cortina Cocktail Weekend το 2022, όπου λάνσαρε την πρώτη έκδοση του "Mixology’s Cup" στον πάγο. Το 2024, μετέφερε το όραμά της στην Ακτή Αμάλφι, ιδρύοντας την Amalfi Coast Cocktail Week, ένα μοναδικό Cocktail Week project αφιερωμένο στα καλύτερα μπαρ της Ακτής Αμάλφι και της Καμπανίας. Με στόχο την ενίσχυση του τομέα της μιξολογίας στην Ιταλία, στο τέλος του 2023 ενοποίησε όλες τις εκδηλώσεις της κάτω από το umbrella brand “Italian Cocktail Weeks by Paola Mencarelli.” Το 2021 δημοσίευσε το βιβλίο “I Signature Cocktail di Florence Cocktail Week – 5 anni in 143 drink” από τις εκδόσεις Giunti. Ως κριτής σε αρκετές μεγάλες εθνικές και διεθνείς κατατάξεις, το 2022 τιμήθηκε με το Order of Merit ως Πρόξενος της Ιταλικής Φιλοξενίας.
Η Florence Cocktail Week είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Φλωρεντίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Destination Florence.